Search
Close this search box.
Vloerconcept logo

Het verschil in gietvloeren: “welke vloer gaan we leggen?”

Zowel voor wie renoveert of een nieuwbouw neerzet, zal altijd met de vraag zitten: “welke vloer gaan we leggen?” Er bestaan verschillende vloeren, maar niet iedereen kent de verschillen. De laatste jaren winnen gietvloeren aan populariteit voor woningen en waren al heel populair voor industrieën en kantoren. Het is nu aan jou om te bepalen welke gietvloer bij jou past en waarom a.d.h.v. hun toepassingen en eigenschappen.

 

Epoxy gietvloeren

Deze naadloze zelfnivellerende gietvloer, op basis van epoxy (kunststof polymeer), is gemiddeld 2 à 3 mm dik en is geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie. Het is een ideale vloer voor bedrijven, industrie, commerciële zaken en garagevloeren. Een epoxyvloer is dubbel zo sterk als beton en vloeistofdicht wat het dus geschikt maakt als coatingvloer voor onder andere industrie. Deze vloer is in staat om zware gewichten te kunnen “dragen”, is bestand tegen chemicaliën en zuren en vraagt geen of weinig onderhoud. Minpuntjes zijn dat de vloer kans maakt op scheuren, als de ondervloer niet volledig stabiel is, en krasgevoelig is.

 

Polyurethaan gietvloer (PU vloer)

Deze vloer is een soortgelijke vloer zoals de epoxy gietvloer. Het is eveneens een naadloze gietvloer op basis van dezelfde kunststof, maar heeft wel verschillende eigenschappen en toepassingen. In tegenstelling tot de epoxy vloer is de polyurethaan vloer elastisch en dus minder gevoelig voor krassen. Dankzij deze elasticiteit is de vloer ook geluidsdempend. Indien nodig kan er zelfs nog een extra dempingslaag geplaatst worden.

Een PU gietvloer voelt warm en zacht aan en is ook UV-bestendig. Het is tevens mogelijk om een PU gietvloer in combinatie met vloerverwarming te plaatsen. Dankzij de elasticiteit kan deze vloer krimp- en uitzetspanningen opvangen. Wij adviseren echter om onderliggende dilatatievoegen te hernemen in de gietvloer. Wanneer dit wordt nagelaten zal de onderliggende dilatatie voor een ongelijke aftekening zorgen in het eindresultaat.

Nog een pluspunt voor de PU gietvloer is dat er, net zoals bij de epoxy vloer, geen of weinig onderhoud nodig is.

Een mogelijk nadeel van dit vloersysteem is dat plaatsing een 5-tal dagen in beslag neemt. Ook is er een kleine mogelijkheid voor geuroverlast die echter snel verdwijnt. Nu, dankzij onder andere zijn elastische en geluiddempende eigenschappen is deze vloer meer geschikt voor woningen, praktijken en horeca en voor industrieën. Deze vloer is geschikt voor elke kamer in een woning.

 

Steentapijt

Deze is een esthetische vloertoepassing die bestaat uit gekleurde steentjes gemengd met epoxyhars en vervolgens tot vlakke en naadloze vloer verwerkt wordt. Voor de steentjes bestaan er meerdere formaten. De vloer kan in vele verschillende kleuren en met een open of gesloten structuur aangebracht worden. Het verschil tussen een open en gesloten structuur is dat een vloer met gesloten structuur gevuld wordt met een speciaal transparant vulmiddel.

Deze vloer wordt vooral toegepast in winkels, kantoren, showrooms, ziekenhuizen, woningen en rond zwembaden. Een steentapijt bevat grotendeels de eigenschappen van een PU vloer. Zo is hij geluiddempend, krasbestendig, warm en kan hij gecombineerd worden met vloerverwarming. Een steentapijt is eveneens duurzaam, slijtvast, slipvast en comfortabel.

Het is geen UV-bestendig vloersysteem zoals een PU vloer tenzij men opteert om UV-bestendige bindmiddelen te gebruiken. Op deze manier kan een steentapijt, mits een gezonde ondergrond, perfect buiten toegepast worden zonder dat er verkleuringen optreden.

Voor het onderhoud hangt het af of je een gesloten of open structuur kiest. Een gesloten structuur heeft evenals een PU vloer weinig onderhoud nodig. Een steentapijt reinigen die een open structuur heeft is iets gecompliceerder. Het is aangeraden niet met water te dweilen, want het water dringt zich in de vloer en de vloer wordt alleen maar vuiler. Als je wel water gebruikt is het handig om een waterstofzuiger te hebben voor het water nadien op te zuigen. Een steentapijt met open structuur kan ook iets of wat ruw aanvoelen.

 

Betonvloer

Betonvloeren worden steeds populairder als vloerafwerking. Het is een onderhoudsvriendelijke vloer met karakter die er strak en stijlvol uitziet. Deze vloeren werden vooral gebruikt in fabrieken en bedrijven, maar ze worden ook steeds meer en meer gebruikt in woningen. In fabrieken wordt de betonvloer gekozen omdat hij snel geplaatst, en voldoende sterk is voor wagens en vrachtwagens op te laten rijden. In woningen wordt deze gietvloer gekozen voor zijn tijdloze, strakke en industriële uitstraling.

De vloer kan ook buiten geplaatst worden als terras of oprit bijvoorbeeld. Het is makkelijk te onderhouden en betonvloeren zijn goed bestand tegen vriestemperaturen. Het assortiment van betonvloeren wordt ook opgesplitst in 2 groepen, namelijk gepolierde betonvloeren en printbeton.

  • Gepolierde betonvloeren zorgen voor een strakke en industriële uitstraling. Om scheurvorming te vermijden dient een gepolierde betonvloer voorzien te worden van zaagsnedes. Om esthetische redenen kan ook geopteerd worden om bijv een tegelpatroon in te zagen.
  • Printbeton wordt gebruikt als imitatielook van hout, natuursteen, kasseien of klinkers. Het is vaak ook goedkoper dan het originele materiaal en heeft een langere levensduur.

Bij betonvloeren is het ook mogelijk om vloerverwarming te steken, maar je moet rekening houden met enkele aandachtspunten. Zo moeten er uitzetvoegen rond de thermische onderbrekingen voorzien worden, er is een minimale opbouw dikte van 10 cm aangeraden en het tijdstip en de manier waarop de vloerverwarmingen wordt opgestart spelen een belangrijke rol.